top of page
coffee-island-banner.jpg

Κ. Χήνας: Ο Άρης προσπάθησε με όλους τους τρόπους να δημιουργήσει φθορά στην ΑΕΚ

Εικόνα συγγραφέα: Κυριάκος ΧήναςΚυριάκος Χήνας



Γράφει ο Κυριάκος Χήνας


Η ελεύθερη διακίνηση ιδεών δεν είναι μόνον ένα δικαίωμα,είναι κυρίως μια ανάγκη για να ανοίγουν οι ορίζοντές μας μέσα από τη διασταύρωση διαφορετικών θέσεων που εμείς δεν είχαμε σκεφτεί.Χρειάζεται λοιπόν να αναγράφεται κάθε άποψη και αυτό επιχειρεί το σημερινό σημείωμα,φυσικά με την υποκειμενική ματιά,για τον περιβόητο αγώνα της Κυριακής.




Μια πρώτη προσέγγιση είναι το επικοινωνιακό ζήτημα που πάντοτε δημιουργεί εντυπώσεις και διαμορφώνει τη ματιά του φίλαθλου. Ακόμη και πριν απο τον αγώνα,ο συνειδητός σκοπός του Άρη εστίαζε να πετύχει δύο οφέλη πριν απο τον αγώνα ΑΕΚ-ΟΣΦΠ: πρώτο,να διαμορφώσει συνθήκες ώστε να απειληθεί με τιμωρία η ΑΕΚ και να μην έχει τον κόσμο της στο ντέρμπι και δεύτερο,να ωρύεται κατά της διαιτησίας,ώστε στο ντέρμπι να αδικηθεί η ΑΕΚ.Στο πρώτο απέτυχε,παρά τις στρεβλωτικές ανακοινώσεις (όπου αποκρύφτηκαν βέβαια οι προκλήσεις προπονητών και παραγόντων του Άρη),ενώ για το δεύτερο έχουμε σαφή αγωνία όσο τα ΜΜΕ του ΟΣΦΠ θα εμφανίζουν αδικημένο τον Άρη και ο Κλάτενμπεργκ θα έχει τον πρώτο λόγο για τον ορισμό διαιτητή.


Το δεύτερο θέμα είναι το βαθμολογικό.Η ΑΕΚ,με σχετικά καλή εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο και μηδενική στο δεύτερο,κατάφερε να καρπωθεί τρεις βαθμούς σε μια περίοδο όπου μεταβαίνει από τη θλίψη των προηγούμενων μηνών στη φάση αναδημιουργίας με τον νέο προπονητή.Αποτελέσματα και βαθμούς χρειάζεται κάθε ανάλογη προσπάθεια,τη στιγμή μάλιστα όπου ο ΟΣΦΠ είναι πασιφανώς μέτριος ( πολύ τυχερές οι νίκες του στη Λαμία,στο Αγρίνιο και στα Γιάννινα) και ο ΠΑΟΚ δυσκολεύεται αισθητά.


Η βιτριολική κριτική κατά του Γιαννίκη εστιάζεται κυρίως στο ότι οι αλλαγές του στο δεύτερο ημίχρονο απέτυχαν,αφού επέμεινε να βάλει δύο επιθετικούς,αντί να ενισχύσει το κέντρο π.χ.με τον Χατζησαφί.Αν και παραβλέπεται ότι η αλλαγή του Ρότα ήρθε με έγκαιρη πρωτοβουλία του και το ότι η ομάδα στο πρώτο ημίχρονο τακτικά ήταν συνεπής σε ένα νικηφόρο πλάνο,εν τούτοις δίκαια χρεώνεται το προαναφερόμενο λάθος.΄Ομως έχει δύο ελαφρυντικά: πρώτο,οι αλλαγές είχαν έναν ορθό θεωρητικό προσανατολισμό,δηλαδή να κρατήσει με επιθετικογενείς παίκτες λίγο πίσω τον Άρη (βέβαια δε δικαιώθηκε) και δεύτερο,ήταν το πρώτο σημαντικό ματς γι αυτόν,οπότε εύλογα θα υπήρχαν αδυναμίες που διδάσκουν και ωριμάζουν τον Γιαννίκη.





Μια επιπλέον διάσταση του θέματος είναι η σημαντική προσέλευση του κόσμου.Αν και θεωρούμε πολύ σοβαρό μειονέκτημα να έρχεται η πλειοψηφία στο γήπεδο μόνον όταν διαπιστώνει ότι εξελίσσεται κάτι που αγωνιστικά αξίζει (σε όλη τη Δυτική Ευρώπη δεν συνδέεται η προσέλευση στο γήπεδο με αυτό το κριτήριο,αλλά με βάση τη στήριξη της ομάδας σε όποια αγωνιστική κατάσταση βρίσκεται),προφανώς ο κόσμος βλέπει μια υγεία στο ποδοσφαιρικό τμήμα: από το ενισχυμένο ρόστερ μέχρι τον ταλαντούχο προπονητή,την οικονομική σταθερότητα,με πρόσημο βέβαια το νέο γήπεδο.


Αυτή την ανελισσόμενη πορεία αξίζει να προστατεύουμε,χωρίς να επιτρέψουμε να τη διασπούν διχαστικές αντιθέσεις ή συγκυριακές αποτυχίες.Κάθε ημέρα που περνάει είμαστε πιο κοντά στο όνειρο της Αγια-Σοφιάς και αυτό θα το διαφυλάξουμε με τη συσπείρωση και την ψυχραιμία που ταιριάζουν σε κάθε τεράστια μεταβολή της ιστορίας της ΑΕΚ.



Comentários


bottom of page