
Γράφει ο Κώστας Φούσκας
Ποτέ δεν ήμουν της άποψης να κλαίω πάνω από την καρδάρα με το χυμένο γάλα. Δεν θα το κάνω ούτε τώρα. Δεν έχει νόημα κιόλας, να νευριάζεις, να ξεσπάς ή να ρίχνεις ανάθεμα αριστερά-δεξιά για κάτι που έχει συμβεί και δεν μπορείς να το αλλάξεις. Ούτε ο Θεός ο ίδιος δεν μπορεί. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να δεις με καθαρό μυαλό και να βάλεις κάτω τα πράγματα, έτσι ώστε να βρεις μια λύση στα εκάστοτε προβλήματα που δημιουργούνται.
Αυτός που φεύγει...
Υπήρχε κάποιος που όταν ήρθε ο Καρέρα και συμμάζεψε εκείνο το χάλι από τον περασμένο Δεκέμβριο του 2019, μέχρι και το τέλος εκείνης της σεζόν, να είπε κάτι αρνητικό και να μην ήθελε να είναι αυτός ο προπονητής για το 2020; Δύσκολα θα βρεθεί κάποιος.
Υπήρχε κάποιος που μετά την πρόκριση επί της Βόλφσμπουργκ να σκέφτηκε ότι δεν μας κάνει ο Ιταλός, ας τον διώξουμε για να φέρουμε κάποιον καλύτερο και να πάρουμε πρωτάθλημα; Δύσκολα θα βρεθεί κάποιος.
Ε τότε πως φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και μετά από ένα χρόνο και κάτι, ο Καρέρα απολύθηκε και σχεδόν όλοι συμπεριφέρονται λες και ήρθε η λύτρωση;
Κατά τη γνώμη μου συνέβη το εξής.
Είναι διαφορετικό να έρχεσαι ενδιάμεσα μιας χαμένης χρονιάς και να βάζεις σε τάξη μια ομάδα που το είχε χάσει (δεν θα αναλύσουμε το πως και το γιατί, αφού έχει αναλυθεί προ πολλού και από πολλούς), δίχως να έχεις το άγχος της αποτυχίας, μιας και μπορείς να πατήσεις πάνω στο ότι το ρόστερ δεν ήταν δικό σου και τελείως διαφορετικό να ξεκινάς μια νέα σεζόν με προετοιμασία που εσύ την έχεις προγραμματίσει, εσύ έχεις επιλέξει τους παίχτες σε συνεργασία με τον τεχνικό διευθυντή και να έχεις από το πρώτο ματς το βάρος του ότι η ΑΕΚ με το φετινό ρόστερ (που όντως είναι το καλύτερο των τελευταίων χρόνων) επιβάλλεται να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Κοινώς ο Καρέρα έλιωσε από το άγχος της πίεσης για το πρωτάθλημα, άρχισε να κάνει πολλά λάθη, έβγαλε αυτή τη λάθος ψυχολογία μέσα στα (δύσκολα) αποδυτήρια και από τη στιγμή που το μικρόβιο της αμφιβολίας μπει σε αυτά και δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, τότε το αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε μια ομάδα “άρρωστη”, όπως είναι τώρα.
Σε όλα τα παραπάνω, δυστυχώς έπαιξαν ρόλο και οι πολλές απουσίες λόγων τραυματισμών που είχε η ομάδα, οι οποίες δεν του έδωσαν τη δυνατότητα να δουλεύει με όλους τους παίχτες μαζί, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αναγκαστικά, λοιπόν, προχωρούσε σε πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα, άλλαζε πολλές φορές δίδυμα στην άμυνα ή στις πτέρυγες και η χημεία δεν βρέθηκε ποτέ.
Αυτός που έρχεται...
Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει όμως, είναι τι γίνεται τώρα; Ο Καρέρα είναι εδώ και κάποιες ώρες παρελθόν και ήδη ακούγονται διάφορα ονόματα για την τεχνική ηγεσία. Δεν θα μπω σε ανάλυση για την παθογένεια της ΑΕΚ να γυρίζει σε πρόσωπα του παρελθόντος της, είτε γιατί δεν μπορεί να βρει κάποιον νέο προπονητή, λόγω έλλειψης προετοιμασίας από τον τεχνικό διευθυντή, είτε επειδή γίνεται έρμαιο της χρονικής συγκυρίας και χρειάζεται έναν κασκαντερ, που να ξέρει τα κατατόπια, για να σώσει ξανά την (χαμένη;;;) χρονιά, πετυχαίνοντας άμεσα αποτελέσματα. Θα μπορούσε να το κάνει; Βεβαίως! Ειδικά με το υπάρχον ρόστερ. Εδώ το έκανε το 2018, με χειρότερο! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η έλευσή του δεν είναι ένα πισωγύρισμα και δείχνει μια άσχημη εικόνα για το πώς σκέφτεται η διοίκηση.
Αυτοί που μένουν...
Όποιος όμως και να είναι ο επόμενος προπονητής της ΑΕΚ, επιβάλλεται να αλλάξει την ψυχολογία στους παίχτες και να τους κάνει να πιστέψουν στους εαυτούς τους και να παίξουν την μπάλα που ξέρουν και μπορούν, γιατί να με συγχωράτε, αλλά η ποιότητα του φετινού ρόστερ δεν είναι για τις εμφανίσεις που κάνει και τη θέση που βρίσκεται. Ο κάθε πικραμένος έρχεται και πιστεύει ότι μπορεί να σου πάρει βαθμό ή βαθμούς. Η ΑΕΚ από τη μέση και μπροστά θεωρώ πως έχει τις καλύτερες μονάδες από θέμα ατομικής ποιότητας σε όλη την Super League. Καθίστε και βάλτε τα ονόματα σε μια σειρά και πείτε μου αν κάνω λάθος. Υπάρχει η βάση για να φτιαχτεί ένας βασικός κορμός και πάνω εκεί να μπουν οι πινελιές.
Το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο το ήξεραν από το καλοκαίρι στην διοίκηση και στο τεχνικό επιτελείο και αποφάσισαν να ρισκάρουν και να πορευτούν με αυτό, είναι στην άμυνα. Κακώς για μένα γιατί σε όλα τα ομαδικά αθλήματα η άμυνα είναι το Α και το Ω και αυτή που σου δίνει πάντα τον τίτλο στο τέλος. Τρανό παράδειγμα το πρόσφατο 2018. Προφανώς, όταν λέω άμυνα συμπεριλαμβάνω και τον τερματοφύλακα.
Αυτοί που λείπουν...
Στα γρήγορα για να το κλείσω, γιατί αρκετά σας κούρασα, η ΑΕΚ ιδανικά χρειάζεται ακόμα 4-5 παίχτες πρώτης γραμμής:
· έναν τερματοφύλακα επιπέδου, ο οποίος να εμπνέει την άμυνα μπροστά του, αλλά και ολόκληρη την ομάδα, να είναι άριστος με την μπάλα στα πόδια, όπως και στις εξόδους. Να μην κάνουμε το σταυρό μας, όποτε γίνεται επιστροφή από συμπαίκτη.
· ένα αριστερό μπακ επιπέδου, ο οποίος να είναι άριστος και στις δύο γραμμές του γηπέδου (σε άμυνα και επίθεση). Αυτή τη στιγμή η ομάδα διαθέτει δύο παίχτες σε αυτή τη θέση, με τον καθένα τους να είναι καλός στο ένα από τα δύο. Ο Μιτάι έχει δείξει πολλά καλά στοιχεία, αλλά πρέπει να δυναμώσει και να πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Μακάρι να αφήσει εποχή και να μην μπορούμε να τον κρατήσουμε από τις προτάσεις που θα πέφτουν βροχή.
· ένα δεξί μπακ επιπέδου με τα ίδια χαρακτηριστικά όπως παραπάνω Αυτή τη στιγμή η ομάδα διαθέτει τέσσερα μπακ, που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, δεν της κάνει για να παίζει βασικός!
· ένα στόπερ επιπέδου Τσιγκρίνσκι (αν γίνεται και καλύτερο αυτού), γιατί ο Ουκρανός είναι στα τελειώματά του και καλό θα είναι να κοιτάμε ήδη το μετά. Ο Νεντελτσιάρου είναι καλός παίχτης, αλλά δεν είναι ακόμα σε αυτό το επίπεδο. Τα καλά του παιχνίδια τα έκανε μόνο δίπλα στον Ουκρανό, όσες φορές αγωνίστηκαν ως δίδυμο.
· ένα επιτελικό χαφ επιπέδου ο οποίος να μεταφέρει με άνεση τη μπάλα σε όλες τις γραμμές του γηπέδου (έναν αντι-Μάνταλο για να σας δώσω να καταλάβετε τι εννοώ), γιατί τέτοιος στο ρόστερ δεν υπάρχει άλλος. Και όταν λείπει ο Μάνταλος ή δεν είναι σε καλή αγωνιστική κατάσταση η ΑΕΚ δεν μπορεί να αναπτυχθεί.
Οι προσθήκες αυτές θεωρώ πως είναι απόλυτα εφικτές και αναγκαίες, ώστε να πραγματοποιηθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2021, περίοδος που θα προετοιμαζόμαστε για να μπούμε στην Αγιά Σοφιά. Και ο πιο αδαής μπορεί να καταλάβει πως μέσα σε αυτό το γήπεδο, θα αλλάξουν πάρα πολλά και ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες, που θα βοηθήσουν προς αυτές τις αλλαγές, πρέπει και θα είναι το ρόστερ που θα έχει η ομάδα τότε.
Comments